Басейни

Каква е цената на един басейн?

Колко ще ми струва един басейн с размери 10м на 4м? Въпрос който често получаваме, но няма еднозначен отговор. Да, размерът има значение, но не само от него зависи цената. Басейнът е сложно хидротехническо съоръжение, затова цената му се определя от редица фактори - ще обобщим най - основните от тях.

Ако искате да разберете в детайли как се определя колко ще струва един басейн, трябва да се запознаете какво всъщност е басейнът. Какви елементи има и как протича проектирането и строителството му.


 1. Скимер
 2. Дънен сифон
 3. Вливна дюза
 4. Подводен прожектор
 5. Електрическо табло
 6. Стълба
 7. Душ
 8. Топлообменник
 9. Пясъчен филтър
 10. Филтрационна помпа
 11. Робот за почистване
 12. Солна електролиза
 13. UV Лампа
 14. Poolstation
 15. Покривало
 16. Облицовка

Схема на елементите и оборудването за плувен басейн

На схемата виждате басейн с хоризонтална филтрираща система, водата се извежда чрез скимери. Съществува вертикална филтрираща система използваща преливна решетка. Може да прочетете за видовете филтрация тук.

Това са основните елементи и аксесоари за един басейн - избирайки всеки един от тях се определя и финалната цена на басейна. В нашият каталог може да видите цената на всеки един продукт. Предпочитаме да сме прозрачни относно ценообразуването пред Вас.

Разбира се не е нужно Вие да смятате колко ще Ви струва желания басейн - само ни споделете какво искате и ние ще изготвим за Вас персонална оферта за вашият личен и неповторим басейн.


Обратно към съдържанието

Проектиране и дизайн

Първите въпроси на които трябва да дадем отговор са: Каква форма ще има басейна? Къде ще бъде разположен? Ето няколко съвета с които да се съобразите, когато избирате място за новия басейн.


Следващата важна крачка е избора на форма, размери и дълбочина на басейна.

Проектирането на басейна е съществен етап от работата, от който ще зависят неговата здравина и дълголетие. При проектирането се отчитат свойствата на почвата или основата, на която ще пада натоварването на съоръжението, съвкупността от всички статични и динамични натоварвания, възникващи в процеса на експлоатация, изискванията по нормативни документи за системата на пречистване и дезинфекция, както и много други фактори.

Обратно към съдържанието

Строителство

Ако искате да имате истински басейн, в който не само да се разхлаждате, но и да плувате, който да е със стабилна конструкция и да го ползвате години, постройте си монолитен. Това е сериозна инвестиция, която изисква време, но ценителите знаят, че си заслужава. С избора на монолитен басейн Вие ще имате неограничени възможности в избора на форми и размери. Практически е възможно изпълнението на всяка форма, според личният вкус и функционалност на басейна. Класическата правоъгълна форма е подходяща за всякакви цели, вписва се лесно в околното пространство, докато раздвижените форми оскъпяват изграждането и отнемат повече време за изпълнение.


Недостатък на монолитните басейни е по - дългия период за изграждане и по - трудна поддръжка.

Монтиране на модулен басейн

При изграждане на частен басейн, вместо монолитен може да бъде монтиран модулен басейн. Този вид басейни се изграждат от метална конструкция, а вътрешната обвивка е от UV-защитено и студоустойчиво PVC фолио. Те могат да бъдат вкопани или да се монтират надземно. Има ограничение в размерите и формите им – правоъгълни, кръгли, овални или бъбрековидни.

За да бъде вкопан такъв басейн е необходимо да се направи изкоп и бетонна плоча, за да има басейна здрава основа. Ако той е овален е добре да бъдат изградени от бетон или тухли и двете дълги успоредни стени на басейна, с цел по - голяма здравина и устойчивост при слягането на земните пластове. Модулните басейни се монтират много по - бързо от монолитните. Друг недостатък на модулните басейни е, че може да се получат гънки по фолиото, от което може да пострада визията на басейна.

Всяко желание е постижимо и всяка идея може да се осъществи, но все пак вземете решението заедно със специалист – опитът може приятно да ви изненада.

Обратно към съдържанието

Видове филтрация

Филтрацията на басейна може да бъде хоризонтална, вертикална или смесена.

При хоризонталната филтрация нивото на водата е 15 - 20см под борда. Използват се скимери, които са разположени по стените на басейна. Те засмукват точно определено количество вода, което преминава към филтърната инсталация, там тя се пречиства и посредством дюзи разположени на срещуположните стени на басейна пречистената вода се връща в басейна.

При вертикалната филтрация водното ниво съвпада с нивото на стените на басейна. Такива басейни са доста красиви, създавайки впечатление за водна феерия. Водата от басейна прелива в преливник, разположен по обиколката на басейна и се влива в буферен резервоар. От там преминава към филтърната инсталация, пречиства се и посредством дюзи разположени на дъното се връща в басейна.

Обратно към съдържанието

Поддръжка на водата

С наближаване на летния сезон басейнът трябва да бъде подготвен и пуснат в експлоатация. Нужно е той да бъде източен и изчистен, да се направи профилактика на филтърната система и ако се появят неизправности – да бъдат отстранени своевременно.

Ние можем да направим всичко това за вашия басейн. Ще ви дадем добра цена за поддръжката на водата в басейна, включваща препарати и механично почистване на басейна.

Поддръжката на водата в басейна е важна и не е за подценяване, без значение дали става дума за огромен басейн, луксозен СПА-комплекс или домашен басейн. Тя е предпоставка за комфорта и осигурява удоволствието при къпането в него.

Ако решите сами да поддрържате водата в басейна си, следвайте процедурите:

 1. Пускане на басейна в експлоатация
  1. Уверете се, че оборудването на басейна Ви функционира правилно.
  2. Ако е необходимо – изпразнете басейна и почистете стените и дъното с СТХ 51 „анти калций“. Извършете процедурата при слаба слънчева светлина, за да останат третираните повърхности влажни и оставете препарата да действа в продължение на 30мин.
  3. Напълнете басейна с вода и извършете шоково хлориране с СТХ 200/GR (доза 15гр/куб.м) или СТХ 300 (доза 15гр/куб.м.) като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар.
  4. За да бъде завършено първоначалното третиране, добавете препарат против водорасли „Алгецид“ СТХ 500/S (1л/100куб.м) или „Алгецид с изсветлител“ СТХ 60 (2л/100куб.м.)
   • Ако вашият басейн се пълни за повече от 1 ден, се препоръчва пропорционално добавяне на препаратите, за да се избегне развитието на водорасли.
   • Важно е да проверите нивото на рН в басейна и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на СТХ 10 (рН „-„) или СТХ 20 (рН „+“)
 2. Поддържащо третиране
  1. Най-лесният начин за поддръжка на водата е с помощта на триплекс таблетки, съдържащи хлор, алгецид и коагулант – СТХ 392 (1табл от 200гр / 7куб.м. седмично). Друг вариант е да се използват стабилизирани хлорни таблетки 90% СТХ 370 (1табл 200гр/15куб.м. седмично), алгецид СТХ 60 (0,5л/100куб.м.) или СТХ 500/S (0,25л/100куб.м.).
  2. Ежедневно третиране на водата
   • Измервайте нивото на рН на водата и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6.
   • Измервайте нивото на свободния остатъчен хлор във водата, като го поддържате в границите 0,5-2 гр/куб.м.
   • Почиствайте басейна от механични замърсители – листа, насекоми, пясък и др.
  3. Ежемесечно третиране на водата
   • Почиствайте кошничките на скимерите
   • Почиствайте с четка стените и дъното
   • Почиствайте предфилтъра на помпата
   • Сменяйте таблетките СТХ 370 или СТХ 392
   • Прибавяйте необходимото количество алгецид СТХ 60 или СТХ 500/S.
 3. Зазимяване на басейна
  Зазимяването е важен детайл от поддръжката на басейна. Правилното му изпълнение удължава нормалното функциониране на басейна и запазва добрия външен вид за по-дълго време. Основната цел е предпазването на конструкцията и облицовката при замръзването на водата през зимата. Ледът упражнява огромен натиск върху стените на басейна и е възможно да предизвика появата на пукнатини, а те от своя страна нарушават и целостта на керамичната облицовка.
  Когато активният сезон приключи, продължете програмата за поддържане на водата, докато температурата на водата падне под 15 градуса (Целзий). Тогава басейнът трябва да бъде зазимен и да се извършат следните процедури:
  1. Почистете добре басейна с помощта на подочистачка.
  2. Третирайте водата с бавноразтворим хлор СТХ200 – 20г/ куб.м. и пуснете филтриращата система да работи 24 часа.
  3. Третирайте водата с алгецид + изсветлител СТХ 60 – 1.5л/100м3 – и оставете филтрацията да работи 2 часа.
  4. Третирайте водата с препарат за зазимяване СТХ 550 – 5кг/100м3 – и оставете филтрацията да работи 2 часа.
  5. Проверете нивото на рН на водата и ако е необходимо, коригирайте с рН-коректор СТХ 10 в граници 7,2-7,6.
  6. Затапете с гумените тапи стенните дюзи ( ако басейна е с дънни , не правете нищо – те са на дълбочина над 60-70см, и няма да замръзнат ) и изпразнете тръбите във филтърното помещение.
  7. Затапете скимерите (ако басейна е със скимери) с флотадори за скимери и изпразнете тръбите им от водата в помпеното помещение.
  8. Проверете дали нивото на водата в басейна е на 10 см. под борда на басейна, без значение дали е на скимери или преливник.
  9. Подредете флотадорите по периметъра на басейна, като на определени места трябва да ги привържете за борда, за да опират в стените на басейна – целта е да прекъсват леда в тази зона. Препоръчително е да се пусне ред флотадори и по диагоналите на басейна.
  10. Демонтирайте стълбите, атракциите и други съоръжения, които биха попречили на зимното покривало да се монтира и опъне добре.
  11. Монтирайте зимното покривало на басейна – обикновено се прикрепва с дюбели от неръждаема стомана с плоски глави и покривалото се опъва с ластици с кука. Важно е покривалото да е добре опънато, без сгъвки и прегъвания, и да покрива изцяло басейна (скимери/ външен преливник); При изработка на зимно покривало се отпускат по 50 см. от всяка страна навън. Ако басейнът е на външен преливник –отпуска се от външния край на борда, ако е със скимери – от стената на басейна.
 4. Зазимяване на филтрационната система на басейна:
  1. Демонтирайте работните помпи и ги приберете на сухо.
  2. Развийте пробките им и изпразнете водата от тях. Пробките са две – едната е за предфилтъра на помпата, а другата дренира работното й колело.
  3. Отворете пробката на пясъчните филтри и демонтирайте капаците им. Изпразнете добре водата от филтрите и да оставите пясъка да „диша” през зимния период.
  4. Отворете пробката на шестпътните вентили и ги изпразнете. Ако имате възможност - демонтирайте ги изцяло и ги съхранете заедно с помпите.
  5. Затворете всички кранове, водещи до басейна и изпразнете водата от всички възможни тръби в системата. Ако не са предвидени изпразнители на системата в ниските й точки, вземете полиетиленови водовземни скоби (примерно ф63- ½”), монтирайте ги и монтирайте на тях спирателен кран ½”, за да можете лесно да изпразвате.
  6. Тръбите, които не можете да изпразните, увийте с каменна вата и пристегнете добре с тиксо или свински опашки – температурата в помпеното помещение е сравнително висока, но трябва да сте сигурни, че няма да има аварии. Ако има помпи за водни ефекти, ел.нагреватели и т.н - демонтирайте ги и ги приберете на сухо.
  7. Ако басейнът се отоплява с топлообменник – свържете се с фирмата която е монтирала котела и е захранилa топлообменника с топлоносител, да изпразни тръбите с топлоносителя (ако не е антифриз).
  8. Спрете водопровода, захранващ басейна Ви с питейна вода, и го изпразнете с изпразнителя на спирателния кран.
  9. Спрете ел.захранване на централното ел.табло за управление на басейна.
  10. Увийте ел.таблото с найлон и го изолирайте много внимателно – от това зависи да проработи отново безпроблемно напролет.
Обратно към съдържанието

Ремонт на оборудване и реконструкция на басейни

Една от услугите, които извършваме, е ремонт на басейни с различна сложност – от малки козметични ремонти до изцяло реновиране.

А за да не се стига до ремонт, нашият съвет към Вас е веднъж годишно да се извършва диагностициране на басейна.

Ремонтът се състои от няколко етапа:

Първата стъпка
е диагностициране и планиране на ремонтната дейност.
Втората фаза
е същинският ремонт. Може да включва демонтаж на старото оборудване, отстраняване на пукнатини в бетоновото корито на басейна, отстраняване на стара хидроизолация, следи от предишни ремонти, старателно почистване на всички повърхности, които ще се обработват.
Третият етап
са възстановителните работи. Възстановява се повредения бетон, обработват се пукнатините, изравняват се стени, полага се нова хидроизолация и така нататък.

Доброто функциониране на Вашия басейн зависи от компетентна поддръжка на квалифицирани хора.

Обратно към съдържанието